SEO zoekwoorden onderzoek

Een zoekwoorden analyse is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het doel van een zoekwoordenanalyse is om te achterhalen welke zoekwoorden en zoektermen mensen gebruiken wanneer ze naar iets zoeken op het internet, en om te bepalen hoe concurrerend deze zoekwoorden zijn. Op basis hiervan kun je bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken in de teksten op je website, in de meta tags van je website en in je online advertenties.

In dit blogartikel lees je meer over de volgende onderwerpen:

Hoe voer je een zoekwoord onderzoek uit?

Er zijn verschillende manieren om een zoekwoordenanalyse uit te voeren. Een van de eenvoudigste manieren is door gebruik te maken van een zoekwoordenplanner, zoals die van Google. Met deze tool kun je zoekwoorden invoeren en zien hoe vaak deze zoekwoorden per maand gezocht worden, en hoe concurrerend ze zijn. Op basis hiervan kun je bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je website of online content.

Naast het gebruik van een zoekwoordenplanner, kun je ook andere tools gebruiken om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Zoekwoordenonderzoek kan bijvoorbeeld ook gedaan worden met behulp van SEO-software, die een uitgebreider beeld geeft van zoekwoorden en hun populariteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat een zoekwoorden analyse niet alleen gericht is op het vinden van populair zoekwoorden, maar ook op het bepalen van de kwaliteit van de zoekwoorden. Zoekwoorden die veel gezocht worden, maar weinig relevante resultaten opleveren, zijn misschien minder geschikt om te gebruiken in je online marketingstrategie.

Een goede zoekwoordenonderzoek is dus cruciaal voor het succes van je website of online content. Door het gebruik van de juiste zoekwoorden kun je ervoor zorgen dat je gevonden wordt door de juiste doelgroep, en dat je website of online content beter scoort in de zoekresultaten van zoekmachines. Door regelmatig een zoekwoorden onderzoek uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van zoekwoorden en SEO.

Voorbeeld van een zoekwoorden onderzoek

Op de afbeelding is een voorbeeld te zien van een zoekwoorden onderzoek. Bij een zoekwoordenonderzoek wordt er een thema bepaalt, in dit voorbeeld een blog over zoekwoordenonderzoeken. Daarna worden er synoniemen bedacht zoals in dit voorbeeld wordt gedaan met analyse en zoekwoord. Daarop volgend worden zoektermen uitgekozen en gebruikt in de desbetreffende pagina.

Let hierbij op dat er verschillende soorten zoekwoorden bestaan, namelijk Short tail en long tail zoekwoorden. In het voorbeeld staan de twee verschillende soorten aangegeven, echter is het in de werkelijkheid niet zo zwart-wit.

Short tail en long tail zoekwoorden

Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit één of twee woorden en vaak erg algemeen zijn. Bijvoorbeeld: ‘auto’, ‘marketing’ en ‘kleding. Deze zoekwoorden zijn vaak erg concurrerend, omdat ze door veel websites gebruikt worden en omdat er veel zoekverkeer naar deze zoekwoorden is.

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit drie of meer woorden en vaak specifieker zijn. Bijvoorbeeld: ‘zoekwoorden onderzoek stappenplan’, ‘scheenbeschermers voor damesvoetbal’. Deze zoekwoorden zijn vaak minder concurrerend, omdat ze specifieker zijn en dus minder vaak gezocht worden. Het kan echter wel moeilijker zijn om te scoren op long tail zoekwoorden, omdat er minder zoekverkeer naar deze zoekwoorden is.

Het gebruik van zowel short tail als long tail zoekwoorden kan helpen om ervoor te zorgen dat je website goed gevonden wordt door mensen die naar verschillende soorten zoekwoorden zoeken. Het is daarom aan te raden om een combinatie van beide te gebruiken in je website of online content.

Zoekwoorden onderzoek stappenplan

 1. Het doel: Voordat je begint met het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, is het belangrijk om te bepalen wat het doel ervan is. Wil je bijvoorbeeld je website beter laten scoren in de zoekresultaten van Google? Wil je je doelgroep beter begrijpen? Of wil je geschikte zoekwoorden vinden voor je online advertenties? Door het doel van je zoekwoordenonderzoek te bepalen, kun je gerichter zoeken en beter bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelen.
 2. Relevante onderwerpen: Bedenk welke onderwerpen relevant zijn voor je website of product en maak hier een lijst van. Dit kunnen brede onderwerpen zijn, zoals ‘marketing’ of ‘reisbestemmingen’, of specifiekere onderwerpen, zoals ‘marketing advies in Deurne’ of ‘vakantiehuisjes in Spanje’.
 3. Zoek naar zoekwoorden: Gebruik zoekwoorden tools zoals de Google Ads Keyword Planner of SEMrush om zoekwoorden te zoeken die relevant zijn voor de onderwerpen op je lijst. Voer de onderwerpen in als zoekwoorden en bekijk welke zoekwoorden worden voorgesteld. Zoek ook naar lange zoekwoorden, ook wel ‘long-tail keywords’ genoemd, die specifieker zijn en vaak minder concurrerend.
 4. Analyseer de concurrentie: Bekijk hoe concurrerend de zoekwoorden zijn die je hebt gevonden. Gebruik hiervoor weer zoekwoorden tools, die je kunnen laten zien hoeveel websites er al gebruik maken van een bepaald zoekwoord. Zoekwoorden met weinig concurrentie zijn vaak gemakkelijker te scoren in de zoekresultaten van Google.
 5. Bepaal de relevantie: Bekijk welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je website of product. Zoekwoorden die vaak gezocht worden, maar niet relevant zijn voor wat je aanbiedt, zijn misschien minder geschikt om te gebruiken. Zoekwoorden die wel relevant zijn, maar weinig gezocht worden, kunnen ook minder effectief zijn.
 6. Maak een selectie: Maak een selectie van de meest relevante en minder concurrerende zoekwoorden die je hebt gevonden. Dit zijn de zoekwoorden die je kunt gebruiken in de teksten op je website, in de meta tags van je website en in je online advertenties.
 7. Gebruik de zoekwoorden: Gebruik de geselecteerde zoekwoorden in de teksten op je website, in de meta tags van je website en in je online advertenties. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden natuurlijk in de teksten integreert, zodat het niet lijkt alsof je ze er geforceerd in hebt geplaatst.
 8. Monitoren en bijhouden: Houd de prestaties van je website en online advertenties in de gaten en bekijk hoe goed de gebruikte zoekwoorden werken. Zoek naar trends en aanpassingen die je kunt maken om de prestaties te verbeteren.
 9. Voer regelmatig een zoekwoordenonderzoek uit: Zoekwoordenonderzoek is geen eenmalig proces, maar iets wat je regelmatig moet doen om ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van zoekwoorden. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd de juiste zoekwoorden gebruikt om je doelgroep te bereiken en om goed te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines.

Zoekwoorden onderzoek tools

Er zijn verschillende zoekwoorden tools beschikbaar die je kunt gebruiken om zoekwoordenonderzoek uit te voeren en om ideeën op te doen voor zoekwoorden die je kunt gebruiken in je website, blog of online advertenties. Hieronder staan enkele voorbeelden van zoekwoorden tools:

 1. Google Ads Keyword Planner: Deze tool, die onderdeel is van Google Ads, is een van de meest populaire zoekwoorden tools. Met Keyword Planner kun je zoekwoorden invoeren en zien hoe vaak deze zoekwoorden per maand gezocht worden, en hoe concurrerend ze zijn.
 2. SEMrush: Deze tool biedt uitgebreide zoekwoordenonderzoekmogelijkheden, waaronder het zoeken naar zoekwoorden, het analyseren van de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden en het ontdekken van nieuwe zoekwoorden.
 3. Ahrefs: Ahrefs biedt een uitgebreide set zoekwoordenonderzoekmogelijkheden, waaronder het zoeken naar zoekwoorden, het bekijken van de zoekwoorden waarop je website al rankt en het ontdekken van nieuwe zoekwoorden.
 4. Neil Patel; Ubersuggest: Deze tool biedt een gratis zoekwoordenonderzoek-tool waarmee je zoekwoorden kunt opzoeken en ideeën op kunt doen voor nieuwe zoekwoorden.
 5. Moz Keyword Explorer: Deze tool biedt uitgebreide zoekwoordenonderzoekmogelijkheden, waaronder het zoeken naar zoekwoorden, het analyseren van de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden en het ontdekken van nieuwe zoekwoorden.

Er zijn dus verschillende zoekwoorden tools beschikbaar die je kunt gebruiken om zoekwoordenonderzoek uit te voeren en om ideeën op te doen voor zoekwoorden die je kunt gebruiken in je online marketinginspanningen. Welke tool het beste bij je past, hangt af van je specifieke behoeften en budget. Lees meer over SEO trends en hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert voor lokale SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bekijk ook deze artikelen